Bonsai zijn “gewone” bomen welke door speciale technieken en verzorging klein gehouden worden. De zgn. indoor- of binnen bonsai zijn tropische- of subtropische soorten. Bij het houden van deze soorten dient men bij de verzorging daarvan ook steeds weer rekening mee te houden.

Algemene stelregel voor de verzorging
Licht, luchtvochtigheid warmte, water en voeding in de juiste hoeveelheden zijn onontbeerlijk.Bonsai zijn “gewone” bomen welke door speciale technieken en verzorging klein gehouden worden. De zgn. indoor- of binnen bonsai zijn tropische- of subtropische soorten. Bij het houden van deze soorten dient men bij de verzorging daarvan ook steeds weer rekening mee te houden.

Algemene stelregel voor de verzorging
Licht, luchtvochtigheid warmte, water en voeding in de juiste hoeveelheden zijn onontbeerlijk.


Plaats
Zet de bonsai op een zo licht mogelijke plaats, maar niet (constant) in de volle zon achter glas, of boven de verwarmingsradiator de temperaturen lopen daar te hoog op!
Temperatuur
Laat de temperatuur nooit beneden de 15 °C. of boven
de 30 °C. komen.


Licht
Een bonsai kan nooit licht genoeg krijgen. Dat wil niet zeggen dat alle bonsai direct zonlicht verdragen en al zeker niet achter een raam aan de zuidkant. Een plek op 1 a 2 meter van het raam aan de zuidkant is de beste plek.

Luchtvochtigheid
In het alg. zijn de meeste (c.v gestookte) huiskamers te droog voor bonsai. Een goede methode is de bonsai op een grote onderschaal gevuld met agrex korrels te plaatsen en dit dan met water te vullen. Hiermee creeër je een microklimaat rondom de bonsai. Zorg er wel voor dat het water de potrand niet raakt!


Water
Hoe hoger de temperatuur hoe meer water de bonsai nodig heeft. Dit komt door de verdamping via blad en aarde. De aarde moet steeds vochtig aanvoelen maar laat de bonsai niet constant met zijn voeten in het water staan, dat veroorzaakt wortelrot. Een bonsai is tenslotte geen moerasplant. De beste methode van watergift is de bonsai tot de potrand in een teiltje water onder te dompelen en daarna te laten uitdruipen.

Voeding
Ieder levend organisme heeft voedsel nodig. Zo ook de bonsai. Dit voedsel is te koop in de vorm van (bonsai) mest met lage N,P,K,waarden aangevuld met sporen elementen. Geef vanaf het voorjaar tot de herfst ± 1x per 2 weken de opgegeven hoeveelheid en in de herfst en winter 1x per maand.
Onderhoud
Als de bonsai uitschiet, d.w.z lange spichtige uitschieters maakt met grotere blaadjes en grotere internoïden d.w.z. grotere afstanden tussen de blaadjes en waarbij de kleur van de blaadjes veel lichter is, dan heeft de bonsai te weinig licht. Snoei voor een compacte groei met veel fijne vertakkingen de takjes terug op 2 blaadjes , maar niet eerder dan dat er min. 6 blaadjes aanwezig zijn. Verpot de bonsai ieder 2e jaar, en haal daarbij eenderde van de wortels af. Vergeet de bonsai niet in de pot vast te zetten. Gebruik als potgrond bonsai-aarde of Akadama (Japanse leemgranulaat).
home